Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Making of - Ilveksen pelaajaesittely 2013-14

Alku jonkun suuremman.

Kaikki sai alkunsa hyvin pienestä. Ilveksen omistaja Marko Sjöblom laittoi sähköpostiini linkin Rauman Lukon kausikorttimainokseen ja kysyi onnistuisiko Ilveksen mediaryhmältä vastaavantasoisen videon tekeminen.

Soitin välittömästi Sami Raiskiolle, jonka kanssa olemme tehneet jo lukuisia videoita Ilveksen YouTube-kanavalle yhdessä muun mediaryhmän kanssa. Puhuimme hetken aikaa ja päätimme laittaa nöyrän vastauksen. "Emme vastaavantasoisia vaan selvästi parempia".

Sähköpostia lensi edestakaisin ja saimme kutsun pääkallonpaikaksikin kutsutulle Takojalle eli Ilveksen toimistolle, joka sijaitsee Takojankadulla. Yhdessä Samin kanssa sitten kävimme ensimmäisen kerran tapaamassa videointien osalta Marko Sjöblomia, joka sitten pudotti ison pommin ja kysyi olisimmeko muun mediaryhmän kanssa valmiita tekemään Ilveksen pelaajaesittelyvideon edessä olevalle kaudelle.

Haaste oli valtava, mutta luotto joka meitä kohtaan oli annettu nosti pientä hyvänolontunnetta. Ideointi eli englanniksi brainstorming alkoi välittömästi ja muutamaa päivää myöhemmin tapasimme Sjöblomin kanssa uudelleen ja tällä kertaa meillä oli mukana myös Marko Herckman. Päätimme silloin ottaa haasteen vastaan ja kirjasin paperille ensimmäisiä suuntaviivoja siitä mitä kaikkea tarvitsisi tehdä. Oli viides päivä elokuuta ja liigakauden alkuun oli aikaa reilut viisi viikkoa.

Onnekas sattuma oli, että kun poistuimme toimistolta oli pihassa vielä Lasse Fihl, joka on Ilveksen toimistolla työskennellessään päässyt osaksi aiempien kuvausten järjestelyitä. Saimme Lasselta paljon tärkeitä käytännön tietoja, jotka ovat olleet suureksi avuksi videota tehdessä.

Sanoista tekoihin

Laajensimme tekijäryhmää Ilkka Uitilla,Mikko Helinillä ja Kirsi Teiskonlahdella ja jatkoimme ideointia omassa sisäisessä viestiketjussamme. Ideoita, niin hyviä kuin myöhemmin huonoksi tajuttuja lenteli muutaman päivän ajan.

Ensimmäinen käytännön työ oli kun 14.8 kävin yhdessä Marko Herckmanin ja Samin kanssa tapaamassa Toijalassa asuvaa suurta Ilveksen kannattajaa ja keräilijää Jari Vainiota, jonka kanssa jo aiemmin olin puhunut hänen laajojen kokoelmiensa hyödyntämisestä tulevissa videoissamme.

Kun neljä samankaltaisen intohimon omaavaa ihmistä tapaa juoksee aika kuin siivillä ja niin tapahtui nytkin. Olin lähettänyt Jarille aiemmin viestiä minkälaisia videopätkiä kaipasimme ja olo oli jopa hieman taianomainen, kun ruudulta tuli täysin ennennäkemättömiä upeita pätkiä yksi toisensa jälkeen. Olo oli kuin lapsella, jolla on liikaa rahaa karkkikaupassa. Useamman tunnin keskusteluiden ja videoiden tutkinnan jälkeen poistuimme tyytyväisin mielin arvokasta lisämateriaalia mukanamme takaisin kohti Tamperetta.

Videon selkärangan luominen

Saman viikon lauantaina 17.8 kaupunki nukkui vielä aamu-uniaan kun kello 9 tapasimme perinteitä uhkuvassa ympäristössä. Aiemmin puhuttu ja osin ylöskirjattu hahmotelma juonesta oli tarkoitus saattaa siihen muotoon, että sen voisi esitellä johdolle ja samalla hakea lupaa kuvauksien aloittamiseen.

Kauppahallissa sijaitsevassa kahvilassa Minä,Mikko Helin,Marko Herckman ja Ilkka Uitti aloimme tarkan mietinnän videon juonellisesta rakenteesta. Reilut kolme tuntia myöhemmin meillä oli käsissämme versio 1.0.

Jotain käsikirjoituksen vahvuudesta kertoo se, että kun halusimme sen luetuttaa joukkueen kapteenilla Masi Marjamäellä sekä valmennuksella ennen sen esittelemistä omistajalle oli saamamme palaute yksiselitteistä - kaikki kehuivat käsikirjoituksen johdonmukaisuutta.

Samassa yhteydessä teimme yhdessä valmennuksen kanssa ratkaisun siitä keitä videolla oli tarkoitus esiintyä. Valmennus oli koko kuvausten ajan erittäin hyvin mukana ja he auttoivat esimerkiksi joustamalla aikatauluja meidän eduksemme.

20.8 esittelimme käsikirjoituksen Marko Sjöblomille, joka piti kuulemastaan ja antoi meille luvan aloittaa kuvaamiset ja lisäksi antoi meille oikeuden käyttää koko pelaajistoa,valmennusta ja Ilveksen jäävuoroja tarpeemme mukaan. Selkäranka oli luotu -oli aika aloittaa käytännön järjestelyt.

Heti toimistolta poistuttuamme menimme jäähallille, jossa teimme suunnittelua käsikirjoituksen rinnalle tehtyyn kuvauskäsikirjoitukseen eli suunnittelimme kuinka käytännössä kuvaaminen toimisi ja missä tilanteessa tekisimme mitäkin. Lisäksi kävimme pukukopissa jo kuvaamassa muutamia täytekohtauksia.

Ilkka tutkii käsikirjoitusta ja Marko näyttää miten voitaisiin kuvata.

Ongelmia,sopimuksia ja lukuisia puheluita

Videota tehdessä on huomannut kuinka monta yksityiskohtaa on mitä pitää hoitaa. Otin itselleni roolin, jossa toimin ryhmän ja Marko Sjöblomin välissä puhemiehenä ja lisäksi olen koittanut hoitaa mahdollisimman suuren osan kolmansille tahoille tehtävistä tiedusteluista.

Videoon pyydetyt legendapelaajat Jukka Tammi,Risto Jalo,Timo Peltomaa ja Jyrki Lumme saatiin kaikki kiinni nopeasti. Itse soitin Jukka Tammelle, jonka kanssa ehdin tuskin avaamaan suuni ennen kuin "Taisto" pamautti "On kunnia-asia lähteä mukaan, kun Ilves pyytää!". Ongelmia ei ollut myöskään muiden houkuttelemisessa ja tämä tärkeä palanen saatiin alustavasti nopeasti hoidettua.

Yksi lukuisista pienistä asioista, joka vei tuhottomasti aikaa oli tekijänoikeusasioiden selvittäminen. Jari Vainiolta saadun materiaalin käyttöön piti saada lupa Yleisradiolta. Otin yhteyttä Risto Finnemaniin ja kun en suostunut uskomaan, ettei lupaa olisi mahdollista saada sain häneltä puhelinnumeron Markku Jylhäsalolle, jonka vastuulla urheilun tekijänoikeusasiat ovat olleet Yleisradiossa.

Soitin Jylhäsalolle ja kerroin laajasti perustellen kuinka Ylelle koituvat kustanukset olisivat olemattomat ja meidän saamamme hyöty suurta. Vastuu näistä päätöksistä oli kuitenkin siirtynyt tapahtumaurheilun ja urheiluoikeuksien päälliköksi nimitetylle Robert Portmanille. Uusi puhelu, samat mantrat ja onnistumisen ilo. Sain nimittäin luvan materiaalin käyttöön ja siihen kirjallisen vahvistuksen myöhemmin sähköpostilla.

Kuvauspäivä yksi - 26.8

Viimein koitti suuri hetki ja pääsimme kuvaamisen kanssa alkuun. Minä,Sami,Marko H,Ilkka ja Mikko olimme hyvissä ajoissa hallilla valmiina ja odottelimme legendapelaajien saapumista paikalle.

Tai jos totta puhutaan juoksin pitkin pukukoppeja ja nappasin tarvitsemiamme pelaajia kiinni Markon kanssa, sillä legendoja odotellessa oli yksi jos toinenkin kuvaussuunnitelmassa ollut ehtinyt livahtaa kohti koppeja. Yksi iso kiireen tekijä oli kuvauksessa tarvittu auto, johon halusimme ehdottomasti yhden joukkueen leasing-autoista. Olin saanut Lasse Laukkaselta listan pelaajista, joilla auto on ja lopulta sain kiinni Greg Coburnin, jonka olin nähnyt vain ohimennen aiemmin. Terävästi siirryin miehen viereen ja päättäväisesti pyysin "I need your car, get me the keys and tell me the licenseplate letters and numbers".

Ensimmäisissä kuvauksissa yksi iso haaste oli myös eri ihmisten aikataulut ja niiden yhteensovittaminen sekä laaja tila, jossa ylimääräisiä kulkijoita piti koko ajan koittaa estää joutumasta kuvauksiin. Hauskana yksityiskohtana Ilkka joutui muutamaan kertaan ohjaamaan mopoautoilevaa nuorukaista, jolle oli ylitsepääsemätön paikka joko odottaa hetki tai kiertää autollaan kuvauspaikka.

Pieniä ongelmia lukuunottamatta saimme kuvaukset läpikäytyä lähes suunnitellusti, mutta pientä aikataulun venymistä ja suunnitelmien rukkaamista se vaati. Antti Höllin haimme kuvauksiin suoraan kesken hieronnan ja A-nuorten vuorolla luistelemaan menossa ollut Aleksi Mäkelä puki edestakaisin jalkaansa luistimia ja kenkiä kun kuvauksen aikataulutus venyi.

Kuvausten päätteeksi palautin autonavaimet Greg Coburnille ja teeskentelin ajaneeni auton betoniporsaaseen. Taitaa löytyä näyttelijän vikaa, kun niin hyvin tarina upposi.

Sami editoi nopeasti reilun minuutin pätkän, jonka kautta pystyimme itse näkemään miltä video tulisi näyttämään. Kylmät väreet kulkivat niin tekijöillä kuin videon nähneellä Marko Sjöblomilla. Ja se oli hyvä merkki.

Kuvauspäivä kaksi - 29.8 

Toisen kuvauspäivän alkuun meille tarjoutui mahdollisuus sammuttaa hallista valot ja saimme Aarno Vuorisen avuksi. Hän kuvasi hitaasti syttyviä valoja sillä välin kun me muut paikalla olleet eli Minä,Marko H,Mikko ja Sami valmistelimme kuvauksien jatkoa.

Tällä kertaa suunnitelmat olivat paljon selkeämmät ja tila, jossa toimittiin huomattavasti rajallisempi joka helpottaa työtä huomattavasti. Kuvausten aloittamiselle tuli kiire, kun Eero Savilahdelle tuli kiire Lempäälän Kisan harjoituksiin ja Sami Hirvosella oli kiire vanhempainiltaan.


Kamera lähestyy Konsta Mäkistä.
Kuvaukset sujuivat jouheasti ja ongelmia tuli esiin paljon vähemmän kuin ensimmäisessä kuvaussessiossa.
Osansa siitä teki tietenkin osan kohtauksista sirtyminen kolmannelle kuvauspäivälle osan kuvattavista estyessä pääsemästä kuvauspaikalle.
Jiri Veistola tekee mailaan tuppea äärinmäisen keskittyneesti.

Kuvausten tunnelma oli mukavan leppoinen ja pelaajat olivat hyvällä asenteella mukana. Varsinkin parivaljakko Antti Kangasniemi ja Ville Korhonen osoitti lähes Kummeli-tasoista sketsiviihdettä venyttäen ennalta nopeimman kohtauksen kuvauksesta päivän pisimmän.

Jotain mystistä tapahtuu. Vasemmalta : Marko Herckman,Mikko Helin ja Vesa Suonsyrjä.

Lopulta kaikki toisen kuvauspäivän kuvaukset saatiin pakettiin ja Sami pääsi ahkeroimaan editointipydän ääreen. Kellon taittuessa uudelle päivälle tuli sisäiseen jakeluun esittelyvideon raakaversio 003.

Kun sen näin olin vakuuttunut, että uhomme ei ollut turhaa. Tästä tulisi onnistunut video.

Kahden kuvauskerran jälkeen oli taas useampi päivä ennen seuraavaa kuvausta. Kymmeniä puheluja ja Samin raakaa duunia ja taas oltiin askelta lähempänä maalia ja ennen kaikkea valmiita seuraaviin kuvauksiin.

Kuvaamisesta yleisesti

Olen saanut läheltä seurata kun ammattilainen toimii ja se vähä mitä ymmärrän kuvaamisesta on muuttunut
paljon. Kun maallikko kuvaa on jälki usein kohtuullista, mutta kun Sami kuvaa on jo ennen kameran laittamista käyntiin tapahtunut paljon. Väritasapainojen säädöt,kuvauskulmat ja kameran kuljetuksen hahmottaminen ovat asioita, jotka ammattimieheltä näyttävät sujuvan vaivattomasti mutta uskon, että siihen ammattitaitoon on uhrattu satoja tunteja toistaoa ja harjoitusta.

Itse kuvaustilanteissa Sami on ollut vastuussa ja meidän muiden tehtävänä on ollut tukea eli järjestellä, ohjata esiintyjiä ja toimia valomiehinä noin lyhyesti sanottuna. Tämä siksi, että Sami saisi keskittyä mahdollisimman paljon itse kuvaamiseen, joka on joka kohtauksessa aina haaste. Meidän onnemme on ammattimies kameran takana, joka mahdollisti huippulaadun.

Kuvauspäivä kolme - 3.9

Pakko painaa pitkää päivää.

Kolmas kuvauspäivä käynnistyi siinä mielessä hyvin, että kenttämiesten mielestä olemattomat valot olivat kuitenkin olemassa. Yllä olevassa kuvassa näkyvä tuubi venytettiin paikoilleen ja pelaajia kerättiin oikeaan muodostelmaan.

Tällä kertaa paikalla oli Sami,Minä,Mikko,Marko H ja Kirsi, joka toi omalla panoksellaan naisenergiaa kuvauksiin. Valmennuksen hieno panos kuvauksia kohtaan jatkui ja saimme nipistettyä aikaa tähänkin kuvausrupeamaan riittävästi.

Samin kuntosalilla kipeytynyt käsi huoletti hieman valmistautumisessa, mutta onneksi kaikki meni tällä kertaa suhteellisen kivuttomasti. Aiempiin kuvauksiin estyneille toimijoille löydettiin hyvät roolit ja kuvatessa läppä lensi hyvään tyyliin.

Ohessa pieni tyylinäyte:

Vesa Suonsyrjä:
- "Hey Guys, when you walk at the tunnel, don´t look straight to the light. Look above it"

Daniel Corso:
- "What did he say"

Masi Marjamäki:
- "Look straight at the light"
Kuvausten yhteydessä saimme valmennukselta tiedon siitä, että Greg Coburn ei jatkaisi joukkueessa ja siinä olisi Samilla jälleen lisätyötä nyt alkavassa kovatöisessä jälkieditoinnissa, jolla videon lopullinen laatu määritellään.

Jälkikäsittelystä

Vaikka tekstillisesti suurin osuus löytyy edeltävistä osista kului kuitenkin ajallisesti eniten Samin työpöydän ääressä, jossa niin äänet,värit kuin rytmitys löysivät paikkansa videosta. Kuulostaa helpolle, mutta ei ole.
Jo raakaleikkaus, jota olen muutaman kerran ollut seuraamassa vie aikaa kun pitää katsoa kaikki kuvatut pätkät läpi ja poistaa epäonnistuneet, editoida onnistuneet ja hakea tähän kaikkeen eteenpäin vievä rytmi, jotta kohtaukset eivät jäisi yksittäisiksi vaan ne olisivat selvä jatkumo.

Lisäksi juonenkulun väliin tuodaan elävöittävää täytemateriaalia, josta hieno esimerkki on "timelapse", jossa
aurinko nousee hakametsän ylle. Videossa kestää reilun sekunnin, mutta kuvatessa ja editoidessa tunteja.

Kaikkien meidän onnemme on, että Samilla riittää tähän hermot,kokemus ja ammattitaito.

Musiikista

Yksi iso asia videon tekemisessä oli sopivan kappaleen löytäminen. Siihen kului useita palavereja ja kappaletta jouduttiin vaihtamaan kesken editoinnin, kun alunperin videoon kaavailtu Carl Orffin "Carmina Burana" todettiin liian lyhyeksi videota varten ja siihen ei löydetty sopivaa kappaletta, joka olisi sen täydentänyt.

Ideoita käytiin läpi lukuisia, joista pitää mainita Jean Sibeliuksen "Finlandia opus 26", joka kuitenkin katsottiin liian paljon käytetyksi ja mielleyhtymältään vääränlaiseksi. Orastavaa paniikkia alkoi esiintyä, mutta Samin sinnikäs työ palkittiin kun hän kuunteli yöllisen editointinsa aikana kahdeksan tuntia niin elokuva- kuin klassista musiikkiakin. Löytyi Jo Blankenburgin "Garador´s flight", josta Sami muokkasi videoon sopivan.

Keskiviikko 11.9

Kolme päivää ennen kauden kotiavausta koitti hetki, jota oltiin odotettu. Pääsimme näkemään ensimmäistä kertaa valmiin videon Hakametsän videotaululta. Kylmät väreet menivät ja sen oli pakko olla hyvä merkki.


Lauantai 14.9

Videon julkinen ensi-ilta. Lisäsi jännitystä ottelua kohtaan huomattavasti. Saapuessani hallille vaihdoin muutaman sanan peliä seuraamaan saapuneiden pelistä sivussa olleiden Ilves-pelaajien kanssa. Video oli heille näytetty ennakkoon perjantain ottelupalaverissa ja viesti oli selvä "Turha jännittää-toimii!".

Kun video sitten lähti pyörimään keskityin siihen niin intensiivisesti, että en ehtinyt rekisteröidä katsojien reaktioita. Tekstit näkyivät hiukan heikosti ja siihen oli saatava muutos.

Sami oli taas valmis raatamaan ja pelipäivän jälkeen hän hieroi aamulla seitsemään asti videota ja asetti tekstit kuntoon ja samalla teki muutamia hienosäätöjä.


Liite 1 - esimerkki ohjeistuksesta

Kuvauspäivä kolme , Tiistai 3.9 klo 12 -->
Paikalla :
- Michael Keränen
- Roberts Jekimovs
- Kai Kantola
- Niko Peltola
- Martti Järventie
- Masi Marjamäki
- Daniel Corso
- Ville Kolppanen
- Juha Järvenpää


Tuomas Tuokkola
Janne Jansson
Teppo Lahtinen
Mikko Ruokkeinen
Petteri Piironen


Kuvaus alkaa heti jääharjoituksen jälkeen, jolloin edellä mainitut jäävät
odottamaan varusteet päällä lisäohjeita. Kaikki muut mahdollisimman nopeasti
pois varsinaisesta kopista. Lasse sanoi, että reilu viisi minuuttia riittää. Reiluna
miehenä annan 10 minuuttia. Muualla tiloissa ei nyt kuvata!


Ilmoitukset mahdollisista poissaoloista välittömästi : 050-xxxxxxx
Vesa Suonsyrjä



Liite 2 - historiapätkissä esiintyvät pelaajat (jälleen kiitos Jari Vainio)

Hartiasuojat: Seppo Suoraniemi
Nro 10, joka pitelee kypärää: Sakari Ahlberg
Pelipaitaa laittaa päälle: Markus Mattsson
Pukukopissa istumassa: vaalea-asuinen on ilmeisimmin Veikko Suominen (tai Jorma Aro). Näkyy hiukan huonosti. Keltapaitainen vieressä on Tuomo Sillman.
Union-paidoissa tuulettelevat Lasse Oksanen, Jari Järvinen, Antti Heikkilä ja Risto Jalo. Muista ei saa selvää.
Rähinässä #5 on Jorma Aro, leukasuojusmies vasemmalla on Risto Siltanen, #14 on Lasse Oksanen
 

4 kommenttia:

  1. Todella hieno video, ja hienosti kirjoitettu tiivistelmä tekemisestä!

    Keep up the good work!

    VastaaPoista
  2. Näkeekös tuon videon mistään?

    VastaaPoista
  3. Ainakaan minä en löydä pelaajaesittelyä (paitsi tuon 17 sekunnin videon) vaikka kuinka katsoisin kaikki linkit sivulta läpi..

    VastaaPoista
  4. Valitettavasti itse videon joutuu käymään katsomassa Hakametsän jäähallissa Ilveksen kotiotteluissa. YLEn kuvamateriaalin esitysoikeus rajoittuu sinne.

    Vesa Suonsyrjä

    VastaaPoista